مدیریت احساسات در نوجوانان
در نوجوانی همه چیز در حال تغییر است در این سن تغییراتی قبیل ، فیزیکی و ظاهری، تغییرات احساسی و عاطفی درون ذهن نوجوانان ایجاد می شود. چون مغز آنها هنوز بهطور کامل رشد نکرده است و نباید والدین و اطرافیان انتظارات زیادی داشته باشند. همه چیز منفجر میشود. خبر خوب این است که نوجوانها برای کنترل احساسات خود قرار نیست کار خیلی عجیبوغریبی انجام دهند. فقط کافیست یکسری عادات مثبت را با کمک والدین یا روانشناسان در روتین زندگیشان وارد کرد. این عادات مثبت شامل:
- به یوگا بروند و مدیتیشن کنند
- ورزش کنند
- بهاندازه کافی بخوابند
- غذای سالم بخورند
- انرژی خود را صرف کارهایی کنند که به آنها علاقمند هستند.
کارهایی که والدین باید انجام دهند
نوجوان شما ممکن است در یک لحظه خیلی پرشور و باحرارت با شما حرف بزند و در لحظهای دیگر اخمهایش در هم برود و در سکوت کامل به اتاقش برود. در این زمان و روبرو شدن با این صحنه وظیفه والدین :
1.همدلی کنید
نوجوان شما باید احساس کند که شنیده میشود. شما قرار نیست چیزی را اصلاح کنید، فقط برای او گوش شنوا باشید و سعی کنید او را بفهمید.
2.تکنیکهای کنترل احساسات را به او یاد دهید
از تکنیکهایی که برای مدیریت احساسات خود استفاده میکنید با فرزندتان صحبت کنید. به آنها بگویید که کارهایی مثل:
- نفس عمیقکشیدن
- گفتگو با یک شخص معتمد
- استراحت
- ورزش و …
3.آنها را قضاوت نکنید
سعی کنید هیچ قضاوتی از رفتار فرزند خود نداشته باشید. شما ممکن است اینطور تصور کنید که هدف او را از رفتارهایش میدانید.اما حقیقت این است که برخی اوقات شما از هیچ چیز آگاه نیستید. سعی کنید اگر رفتاری از او میبینید، هدف او از انجام این رفتار را یک چیز منفی فرض نکنید.
4.آرامش خود را حفظ کنید
از برقراری ارتباط با فرزند خود زمانی که خسته یا عصبانی است، اجتناب کنید. زمانی که در حال مشاجره با او هستید، آرام باشید و سعی کنید خونسرد بمانید.البته این بدان معنا نیست که زمانی که او به شما توهین میکند، یک لبخند پهن بزنید؛ اما سعی کنید با فریادنزدن اوضاع را متشنج نکنید.
5.اثر احساس منفی نوجوان نسبت به خود
اگر احساسات و تغییرات در این دوران مهم که برای فرزند شما اتفاق می افتد را درک نکنید و چاره ایی پیدا نکنید مطمئن باشید نوجوان شما دچار افسردگی میشود . در ادامه مطلبی از افسردگی و راه حل های رفع این معضل برایتان نوشته ایم . همراه ما باشید.
علل افسردگی نوجوانان
افسردگی نوجوانان هیچ علت خاصی ندارد با این حال عوامل متعدد و متنوعی وجود دارند که می توان از آن ها به عنوان مهم ترین عوامل افسردگی نوجوانان یاد کرد. اگرچه عوامل بیولوژیکی، استعداد ژنتیکی و روانی و عوامل زیست محیطی از مهم ترین پارامترهای بروز افسردگی نوجوانان هستند، اما عواملی مانند ، شرایط محیطی، درگیری های خانوادگی، عدم حمایت عاطفی از سوی اطرافیان و طلاق والدین در بروز این بیماری تاثیر زیادی دارد.
افراد در سنین نوجوانی بسیار حساس و تحریک پذیر هستند. آن ها در این دوران به توجه و محبت بیشتری نیاز دارند و به شدت محتاج حمایت های عاطفی اطرافیانشان هستند. اگر اطرافیان و علی الخصوص والدین به هر دلیلی در این زمینه کوتاهی کنند، ناخواسته پای افسردگی را به زندگی نوجوان خود باز کرده اید.
گاهی آسیب های کودکی و واقعه های ناگواری که فرد در آن دوران تجربه کرده است، در سنین نوجوانی به سراغ شخص آمده و وی را در دام افسردگی گرفتار می کنند. سوء استفاده جنسی، از دست دادن عزیزان، بی مهری دیدن از خانواده و اطرافیان و… همه و همه نمونه هایی از آسیب هایی هستند که می توانند دردسرساز شوند.
گاهی مشکلات هورمونی زمینه ساز افسردگی نوجوانان شده و زندگی آن ها را تیره و تار می کند. بله؛ گاهی عدم توجه به یک مشکل هورمونی ساده مثل کم کاری تیروئید می تواند سلامت روانی فرد را به خطر بیندازد. البته از تاثیر استعمال مواد مخدر و اثرگذاری این موضوع بر ایجاد مشکلات هورمونی و در نتیجه ظهور افسردگی نوجوانان نیز نباید غافل شد.
در این که نوجوانی یکی از حساس ترین و سخت ترین دوران زندگی هر فردی است، هیچ شکی نیست. آمار نشان می دهد که از هر 5 نوجوان یکی از آن ها در دامی که افسردگی نوجوانان گسترده است، گرفتار می شود. آسیبی که این بیماری روانی به مبتلایان می زند، بسیار بیشتر از تصورات من و شما است. شما در ظاهر فردی را می بینید که چندان بیمار به نظر نمی رسد. با خودتان فکر می کنید که ناراحتی، پرخاشگری و بی قراری های او به اقتضای سنش چندان غیر عادی نیست. اما واقعیت چیز دیگری است. فرد مبتلا به افسردگی دنیای رنگی و شاد من و شما را خاکستری و غمگین می بیند. او هیچ امیدی به ادامه زندگی نداشته و از انجام کارهای خطرناک استقبال می کند. حتی امکان دارد نوجوان به خودکشی فکر کند .
عدم تشخیص و درمان به موقع می تواند آن را ترسناک تر و دردناک تر کند. مراجعه به پزشک و یا مشاور متخصص بزرگترین لطفی است که می توانید در حق نوجوانان مبتلا به افسردگی بکنید. در کنارشان باشید تا احساس تنهایی و خمودگی نکنند. کمکشان کنید تا مهارت های ارتباطی خود را ارتقا دهند. حامیشان باشید تا پا روی افکار مسموم خود بگذارند و دستشان را بگیرید تا از این منجلاب نجات پیدا کنند. افسردگی در کمین نوجوان شما است.
جمعبندی
در این مقاله ما سعی کردیم تا هر آنچه که در مورد ذهن نوجوان و چالشهایی که با آن مواجه هستند صحبت کنیم. وظیفه ما این است که به خوبی بتوانیم به او برای گذر از این چالشها کمک کنیم و با شناخت کافی، این موارد را مدیریت کنیم.روانشناسی یک علم گسترده و وسیع می باشد که با بهره گیری از روانشناسان مجرب می توانید مشکلات خانوادگی خود را حل کنید . مشاوران ما در کلینیک مشکلات نوجوانی آماده مشاوره و راهنمایی به شما عزیزان هستند.