نشانه های استرس در نوجوانان:

 

 

 

 

نوجوانان، به ویژه، تغییرات و تجربیات جدید زیادی را تجربه می کنند، بنابراین احساس اضطراب در میان آنها بسیار رایج است. قبل از این که به درمان استرس نوجوانان بپردازیم؛ خوب است درباره نشانه های آن آگاه شویم. علائم اضطراب می تواند به صورت متفاوت در نوجوانان ظهور یابد که عبارت هستند از :

  • نداشتن سازگاری با خانواده
  • کاهش فعالیت های اجتماعی
  • تندخویی و میل به پرخاشگری
  • انزوا طلبی و کناره گیری از جمع
  • عدم موفقیت در تحصیل
  • احساس اندوه و ناراحتی
  • احساس سرگردانی و سردرگمی در مسائل مختلف

استرس نوجوانان اگر به موقع درمان نشود، منجر به رفتارهای غیرطبیعی از سمتشان می شود. گاه استرس در نوجوانان زمینه ساز برخی بیماری ها است مانند ریزش مو، جوش زدن صورت، ضعیف شدن معده و بروز مشکلات گوارشی. استرس در ظهور رفتارهای غیرطبیعی نیز نقش دارد.

نوجوانان اغلب هنگامی که با موقعیت های استرس و ترس مواجه می شوند، رفتارهایی مانند جویدن ناخن، پرخوری یا بی اشتهایی عصبی بر آنها غالب می شود. تیک های عصبی نیز یکی از رایج ترین تنش های فیزیکی است که ناشی از بروز استرس است. در ادامه به معرفی پنج راهکار در درمان استرس و ترس نوجوانان پرداخته ایم. با ما همراه باشید.

1-  درمان با کمک پدر و مادرها

درمان استرس و ترس نوجوانان می تواند با کمک پدر و مادرها انجام شود. به صورت کلی می توان گفت، اگرمی خواهید استرس و ترس فرزندتان کم شود، باید به این نکات توجه داشته باشید:

هنگامی که نوجوان شما تمایل دارد صحبت کند، حتما کارهایتان را رها کنید و تنها به حرف های او گوش دهید

به فرزند خود بگویید که می تواند درباره هر موضوعی حتی موضوعات خصوصی با شما حرف بزند

موقعیت های استرس زایی که ممکن است نوجوان شما را درگیر کند، شناسایی کنید. در این مواقع کنارش باشید.

انجام برخی کارها که باعث خوشحالی او می شود می تواند سطح استرس او را کم کند مانند پختن غذایی که دوست دارد، نمایش فیلمی که مورد علاقه اوست و به او حس خوبی می دهد.

2-  درمان با تغییر سبک زندگی

شاید لازم باشد برای درمان استرس نوجوانان سبک زندگی آنان تغییر کند. به این معنی که با گزینش سبک زندگی سالم و رعایت آن می توان به نوجوان کمک کرد تا سطح استرس خود را پایین آورده و آن را کنترل نماید. منظور از سبک زندگی سالم، پیاده کردن برنامه ورزشی است. از نوجوان خود بخواهید حتما فعالیت بدنی داشته باشد.

ورزش می تواند هورمون کورتیزول را که باعث تنش و استرس می شود، کم کند. پیروی از یک برنامه غذایی سالم و اصولی نیز می تواند به نوجوان آرامش دهد.

غذاهایی که سرشار از فیبر بوده و منشاء گیاهی دارند می توانند تا حدودی تنش های عصبی را کنترل کنند. لبنیات، خواب آرام و با کیفیتی به نوجوان شما می دهد و مطالعه مستمر کتاب نیز تمرکز او را از سمت موقعیت های استرس زا دور نگه می دارد. گوش دادن به موسیقی، پیاده روی و … نوجوان را برای رسیدن به نشاط و شادابی کمک می کند.

خواب کافی نیز می تواند به بهترین شکل ممکن سرزندگی و نشاط را وارد زندگی نوجوان کرده و او را از تنش های عصبی دور نگه دارد. گفتنی است یک نوجوان می بایست بین هشت تا ده ساعت خواب مفید داشته باشد.

3- مدیریت و کنترل با تفکری سالم و سازنده

باید سبک و الگوهای  فکری آنها را در مسیری درست هدایت کنید. هر چه نوجوان شما الگوهای فکری صحیحی داشته باشد، استرس کمتری از محیط خود دریافت خواهد کرد. در ادامه به بعضی از تفکراتی که منشاء و پایه درستی ندارند، اشاره می کنیم.گاه نوجوان درباره عملکردهای خود در هر زمینه‌ای دچار اضطراب شده و گمان می‌کند، قادر نیست به خوبی از پس وظایف خود برآید. مدام به خود برچسب می‌زند و همین تبدیل می‌شود به یک سبک فکری نادرست و مخرب که روح و روان و شخصیت سالم او را نشانه می‌گیرد. در چنین مواقعی شما به عنوان والدین باید به او کمک کنید تا دست از این افکار ناسالم بردارد و مرتب به خود برچسب نزند. در ادامه توجه شما را به یک راهکار عملی در این زمینه جلب می‌کنیم.

4-  مثبت اندیشی نوجوان نسبت به خودش

درمان استرس نوجوانان همواره با توجه و عنایت ویژه والدین همراه است. یک پدر و مادر دلسوز و آگاه می داند در شرایطی که فرزند نوجوانشان مدام علیه خود جبهه می گیرد، باید به او شیوه های مثبت اندیشی را بیاموزد. درباره خطاها و اشتباهات او سخت گیر نباشید. مدام از او انتقاد نکنید، با سعه صدر و مهربانی از برخی خطاهای او بگذرید تا عزت نفس در او تقویت شود و دست از تفکرات نادرست خود بردارد.

5- از روانشناس کمک بگیرید

اگر به صورت خانگی نتوانستید در رابطه با درمان استرس نوجوانان به درستی عمل کنید، نیاز است حتما به یک روانشناس مراجعه کنید. مشاورانی که در این زمینه فعالیت دارند می توانند بر اساس تجربه و مطالعاتی که در طول سالهای فعالیت خود داشته اند، راهکارهای مفیدی به شما ارائه دهند. گاهی اوقات تغییر برخی عادات و ایجاد عادات سازنده و مثبت نیاز به دانش بالا و تخصص و تجربه دارد.

کلینیک هایی که در زمینه ترس ها و اضطراب های نوجوانان فعالیت دارند و مشکلات آنها را شناسایی و کنترل می کنند. مشاورانی که در این کلینیک ها مشغول به کار هستند، قادرند فرزند شما را با ترس هایش روبرو کنند. آنها به شما نیز می آموزند که چگونه حمایت خود را از فرزندتان بیشتر کنید. با کمک مشاوره ها و راهنمایی های این افراد متخصص قادر خواهید بود بخشی از رفتارهای نادرست خود را اصلاح کرده و بدانید در هر موقعیتی چه رفتار مناسبی با فرزند خود پیش بگیرید.

 

روانشناسی یک علم گسترده و وسیع می باشد که با بهره گیری از روانشناسان مجرب می توانید مشکلات خانوادگی خود را حل کنید . مشاوران ما در کلینیک مشکلات نوجوانی آماده مشاوره و راهنمایی به شما عزیزان هستند.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *